Maths MCQ Class X Ch-10 | Circle

 Mathematics MCQ | Class 10 | Chapter 10

TANGENT TO A CIRCLE

MCQ |Chapter 10 | Tangent to a Circle | Class X

Question 1. 

A circle has a number of tangents equal to

(a) 0                

(b) 1                

(c) 2                

(d) Infinite

Answer: (d) Infinite

Question 2. 

In the given figure, point P is 26 cm away from the centre O of a circle and the length PT of the tangent drawn from P to the circle is 24 cm. Then the radius of the circle is

(a)  25 cm                         

(b) 26 cm                   

(c) 24 cm                   

(d) 10 cm

Ans: (d) 10 cm

3. A tangent intersects the circle at:

(a) One point

(b) Two distinct point

(c) At the circle

(d) None of the above

Answer: (a) One point

4. The distance between two parallel tangents of a circle is 18 cm, then the radius of the circle is

(a) 8 cm 

(b) 10 cm 

(c) 9 cm 

(d) 7.5 cm

Answer: (c) 9 cm

5. A circle can have _____parallel tangents at a single time.

(a) One           

(b) Two           

(c) Three             

(d) Four

Answer: (b) Two

6. In figure, AP, AQ and BC are tangents to the circle. If AB = 5 cm, AC = 6 cm and BC = 4 cm, then the length of AP (in cm) is

(a) 7.5 

(b) 15              

(c) 10             

(d) 9

Ans: (a) 7.5

7. If the angle between two radii of a circle is 110º, then the angle between the tangents at the ends of the radii is:

(a) 90º     

(b) 50º     

(c) 70º  

(c) 40º

Answer: (c) 70º

8. The angle in a semi-circle is _____

a) 90°  

b) 180°    

c) 0° 

d) 360°

Answer (b) 180°

9. The length of the tangent from an external point A on a circle with centre O is

(a) always greater than OA

(b) equal to OA

(c) always less than OA

(d) cannot be estimated

Answer: (c) always less than OA

10. What is the name of the point which is common to circle and the tangent?

a) Intersection point

b) Tangential point

c) Point of contact

d) Point of touch

Answer: (c)

11. AB is a chord of the circle and AOC is its diameter such that angle ACB = 50°. If AT is the tangent to the circle at the point A, then BAT is equal to

(a) 65°            

(b) 60°    

(c) 50°  

(d) 40°

Answer: (c) 50°

12. Find the radius of a circle if 8 m is the length of the tangent, 11 m is the distance between the centre of the circle the external point.

a) 7 m    

b) 5 m   

c) √57 m

d) √58 m

Answer: (C)

13. If TP and TQ are the two tangents to a circle with centre O so that POQ = 110°, then PTQ is equal to

(a) 60°  

(b) 70°  

(c) 80° 

(d) 90°

Answer: (b) 70°

14. Find the area of the circle if 8 cm is the length of the tangent, 11 cm is the distance between the centre of the circle the external point.

a) 100 cm

b) 110 cm

c) 197.14 cm

d) 179.14 cm

Answer: d

15. The length of a tangent from a point A at a distance 5 cm from the centre of the circle is 4 cm. The radius of the circle is:

(a) 3 cm 

(b) 5 cm

(c) 7 cm 

(d) 10 cm

Answer: (a) 3 cm

16. If a parallelogram circumscribes a circle, then it is a:

(a) Square

(b) Rectangle

(c) Rhombus

(d) None of the above

Answer: (c) Rhombus

Solution Hint: If a parallelogram circumscribes a circle, then it is a Rhombus.

17. Two concentric circles are of radii 5 cm and 3 cm. The length of the chord of the larger circle which touches the smaller circle is:

(a) 8 cm  

(b) 10 cm  

(c) 12 cm 

(d) 18 cm

Answer: (a) 8 cm

18. If angle between two radii of a circle is 130°, the angle between the tangents at the ends of the radii is

(a) 90°   

(b) 50°  

(c) 70°  

(d) 40°

Answer: (b) 50°

19. A line intersecting a circle in two points is called a _______.

(a) Secant      

(b) Chord       

(c) Diameter  

(d) Tangent

Answer: (a) Secant

20. In the figure below, the pair of tangents AP and AQ drawn from an external point A to a circle with centre O are perpendicular to each other and length of each tangent is 5 cm. Then the radius of the circle is

(a) 10 cm       

(b) 7.5 cm      

(c) 5 cm         

(d) 2.5 cm

Answer: (c) 5 cm

21. A circle has centre O and radius 6 cm. If OP = 10 cm, then the length of the tangent from P is
A) 6 cm  

B) 8 cm  

C) 10 cm 

D) 12 cm

Answer: 8 cm

22. If two tangents inclined at an angle 60° are drawn to a circle of radius 3 cm, then length of each tangent is equal to

(a) (3/2)√3 cm

(b) 6 cm  

(c) 3 cm 

(d) 3√3 cm

Answer: (d) 3√3 cm

23. The tangent to a circle is ___________ to the radius through the point of contact.

(a) parallel

(b) perpendicular

(c) perpendicular bisector

(d) bisector

Answer: (b) perpendicular

24. In the figure below, PQ is a chord of a circle and PT is the tangent at P such that QPT = 60°. Then PRQ is equal to

(a) 135°  

(b) 150°  

(c) 120°  

(d) 110°

Answer: (c) 120°

25. A circle has radius 10 cm. A tangent is drawn from a point at a distance of 26 cm from its centre. The length of the tangent is

A) 20 cm  

B) 22 cm        

C) 24 cm        

D) 26 cm

Answer: 24 cm

26. In the below figure, if AOB = 125°, then COD is equal to

(a) 62.5°  

(b) 45°  

(c) 35°   

(d) 55°

Answer: (d) 55°

Solution Hint: Angle subtended by the opposite sides of a quadrilateral circumscribing a circle at the centre of the circle are supplementry with each other.

27. The angle between a tangent and the radius at the point of contact is
A) 30°  

B) 60°  

C) 90° 

D) 120°

Answer: (c)

28. In the figure, PQL and PRM are tangents to the circle with centre O at the points Q and R, respectively and S is a point on the circle such that SQL = 50° and SRM = 60°. Then QSR is equal to

(a) 40° 

(b) 60°  

(c) 70°  

(d) 80°

Answer: (c) 70° 

29. Out of the two concentric circles, the radius of the outer circle is 5 cm and the chord AC of length 8 cm is a tangent to the inner circle. The radius of the inner circle will be

(a) 3 cm  

(b) 4 cm 

(c) 2.5 cm

(d) 2 cm

Answer: (a) 3 cm

 30. The lengths of two tangents drawn from an external point to a circle are

A) unequal

B) equal

C) proportional

D) zero

Answer: (b)

31. In the given figure PA and PB are tangents to the circle with centre O. If ∠APB = 60°, then ∠OAB is

(a)  30°                  

(b) 60°                        

(c) 90°                  

(d) 15°

Ans: (a) 30°

Solution Hint: Angle made by the chord with the radius is double the angle between the radii.



THANKS FOR YOUR VISIT
PLEASE COMMENT BELOW




Comments

CLICK HERE FOR OTHER POSTS ON MATHEMATICS MCQ

Popular Post on this Blog

SUBSCRIBE THIS BLOG FOR GETTING NEW POSTS

Followers