FEATURED POST ON MATHS MCQ

Maths MCQ Class IX Ch-14 | Statistics

 Mathematics MCQ | Class 09 | Chapter 14
STATISTICS

Multiple Choice Questions (MCQ)

  • MCQ Based on the Data.
  • MCQ  Based on the Mean of Data.
  • MCQ Based on the Median.
  • MCQ Based on the Mode.

Features

  • In the MCQ given below you find the important MCQ which are strictly according to the CBSE syllabus and are very useful for the CBSE Examinations. 
  • Solution Hints are also given to some difficult problems. 
  • Each MCQ contains four options from which one option is correct. 

Action Plan

  • First of all students should Learn and write all basic points and Formulas related to the Chapter 14 Statistics.
  • Start solving  the NCERT Problems with examples.
  • Solve the important assignments on the Chapter 14 Class IX.
  • Then start solving the following MCQ.

MCQ |Chapter 14 | Statistics | Class IX

Question: 1

The collection of information, collected for a purpose is called:

a) Mean

b) Median

c) Mode

d) Data

Answer: d

Question: 2

Which of the following is not a measure of central tendency?

a) Standard deviation

b) Mean

c) Median

d) Mode

Answer: a

Question: 3

Consider the runs scored by 11 players in a match which are given below. What is the range of the observations:   8, 22, 64,16, 32, 29, 16, 2, 7, 15, 1

a) 63
b) 64
c) 1
d) 223

Answer a

Question: 4

Find the range of the following data: 25, 18, 20, 22, 16, 6, 17, 15, 12, 30, 32, 10, 19, 8, 11, 20.

a) 10

b) 15

c) 18

d) 26

Answer: d

Explanation: Range = Maximum value – Minimum value

Range = 32 - 6 = 26.

Question: 5

What is the lower limit of class 65 - 70 ?
a) 25
b) 67.5
c) 70
d) 65
Answer d

Question: 6

What is the class mark of the class interval 90-120?

a) 90

b) 105

c) 115

d) 120

Answer: b

Explanation: Class mark = (upper limit + lower limit)/2

Class mark = (120+90)/2

Class mark = 105

Question: 7

In the class intervals 10-20, 20-30, 20 is included in which interval?

a) 10-20

b) 20-30

c) Both the intervals

d) None of the intervals

Answer: b

Explanation: In the class intervals 10-20, 20-30, 20 is included in the interval 20-30, because the number is always included in the lower limit of the class interval.

Question: 8

Find the class width for the grouped frequency distribution of the class intervals 1 - 20, 21 - 40, 41 - 60,

a) 10

b) 15

c) 17

d) 20

Answer: d

Explanation: Class width is the same as the class size. The class size of the given intervals 1 - 20, 21 - 40, 41 - 60,.. is 20.

Question: 9

The difference between the maximum and minimum values of the given observation is called 

a) Class

b) Class interval

c) Class mark

d) Range

Answer: d

Explanation: The difference between the maximum and minimum values of the given observation is called range.

Question: 10

Find the maximum value if the range is 38 and the minimum value is 82.

a) 60

b) 76

c) 120

d) 82

Answer: c

Explanation: We know that Range = Maximum value – Minimum value.

Let the unknown value, (i.e.) Maximum value be x.

Now, substitute the values, 

38 = x – 82

x = 38 + 82

x = 120.

Therefore, the maximum value is 120.

Question: 11

Study the graphs below and answer the following questions.

i) What is the name of graph “a”

ii) What is the name of graph “b”

iii) What is the name of graph “c”

iv) What is the name of graph “d”                               

Answers

Graph “a” is called Bar Graph.

Graph “b” is called Histogram.

Graph “c” is called Frequency Polygon.

Graph “d” is called Pie Chart.

MEAN

Question 12

The ratio of the sum of observations and the total number of observations is called:

a) Mean

b) Median

c) Mode

d) Central tendency

Answer: a

Question 13

The mean of the data 2, 3, 4, 5, 0, 1, 3, 3, 4, 3 is

a) 2

b) 2.2

c) 2.4

d) 2.8

Answer: d

Explanation: Mean = (2 + 3 + 4 + 5 + 0 + 1 + 3 + 3 + 4 + 3)/10 = 28/10 = 2.8

Question 14

The mean of x + 2, x + 3, x + 4 and x - 2 is:

a) (x + 7)/4

b) (2x + 7)/4

c) (3x + 7)/4

d) (4x + 7)/4

Answer: d

Explanation: Mean = (x + 2 + x + 3 + x + 4 + x - 2)/4 = (4x + 7)/4

Question 15

Height of 7 students (in cm) is given below. If the mean of height of 7 students is 165, what is the value of x?

168  170  x  160  162  164  162

a) 170
b) 165
c) 160
d) 169

Answer d 

Question 16

The arithmetic mean of the first 5 natural numbers is

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: a

Explanation: Arithmetic mean = (1 + 2 + 3 + 4 + 5)/5 

Arithmetic mean = 15/5 = 3

Question 17

Find the value of x, if the arithmetic mean of 4, 5, 6, 7, 8 and x is 7.

a) 4

b) 6

c) 8

d) 12

Answer: d

Explanation: (4 + 5 + 6 + 7 + 8 + x)/6 = 7

4 + 5 + 6 + 7 + 8 + x = 7(6)

4 + 5 + 6 + 7 + 8 + x = 42

30 + x = 42

x = 42 - 30 = 12

Question 18

If each data in the observation is increased by 5, then the mean 

a) Remains the same

b) Increased by 5

c) Decreased by 5

d) None of the above

Answer: b

Explanation: If each data in the observation is increased by 5, then the mean is also increased by 5 because the mean is the average of the given values.

MEDIAN

Question 19

The median of the data: 4, 6, 8, 9, 11 is

a) 6

b) 8

c) 9

d) 11

Answer: b

Question 20

The median of the data: 155, 160, 145, 149, 150, 147, 152, 144, 148 is

a) 149

b) 150

c) 147

d) 144

Answer: a

Explanation: First arrange the data in ascending order.

144 145 147 148 149 150 152 155 160

Since, the number of observations here is odd, therefore,

Median = (n + 1)/2 th = (9 + 1)/2 = 10/2 = 5th number = 149

Question 21

The median of the data: 17, 2, 7, 27, 15, 5, 14, 8, 10, 24, 48, 10, 8, 7, 18, 28 is:

a) 10

b) 24

c) 12

d) 8

Answer: c

Explanation: Arrange the given data in ascending order:

2, 5, 7, 7, 8, 8, 10, 10, 14, 15, 17, 18, 24, 27, 28, 48

No of observations = 16

Since, the number of observations given here is even, hence,

Median will be average of two middle terms.

n/2th = 16/2 = 8th term

(n/2 + 1)th = (16/2 + 1)th = 9th term

Therefore,

Median = (10 + 14)/2 = 12

Question 22

From the following data, what is the value of the median?

20  21  25  26  23  29  32  39  33

a) 26
b) 23
c) 25.22
d) 29

Answer a

Question 23

Observe the following observations. They are runs scored by a batsman in six matches and arranged in ascending order. If the value of median is equal to 54, then what is the value of x?

25, 38, 50, x, 84, 106

a) 60
b) 58
c) 54
d) 59

Answer b

Question 24

The median of the data: 17, 2, 7, 27, 15, 5, 14, 8, 10, 24, 48, 10, 8, 7, 18, 28 is:
a) 10
b) 24
c) 12
d) 8

Answer c

MODE

Question 25

The mode of the given data: 4, 6, 5, 9, 3, 2, 7, 7, 6, 5, 4, 9, 10, 10, 3, 4, 7, 6, 9, 9 is;

a) 7

b) 9

c) 10

d) 6

Answer: b

Explanation: First arrange the data in order:

2, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 6, 7, 7, 7, 9, 9, 9, 9, 10, 10

Hence, mode = 9

Question 26

The value which appears very frequently in a data is called:

a) Mean

b) Median

c) Mode

d) Central tendency

Answer: c

Question 27

Find the mode of the following data: 15, 14, 19, 20, 14, 15, 16, 14, 15, 18, 14, 19, 15, 17, 15.

a) 14

b) 15

c) 16

d) 17

Answer: b

Explanation: The mode of the data 15, 14, 19, 20, 14, 15, 16, 14, 15, 18, 14, 19, 15, 17, 15 is 15, because the number 15 is repeated 5 times.

Question 28

Below are the observations of the marks of a student. What is the value of mode?

84, 85, 89, 92, 93, 89, 87, 89, 92

a) 92
b) 9
c) 93
d) 89

Answer d

 




THANKS FOR YOUR VISIT

PLEASE COMMENT BELOW


Comments

CLICK HERE FOR OTHER POSTS ON MATHEMATICS MCQ

Popular Post on this Blog

Maths MCQ Class IX Ch-4 | Linear Equations in Two Variables

Multiple Choice Questions (MCQ) On Mathematics

Maths MCQ Class IX Ch-1 I Number System

SUBSCRIBE THIS BLOG FOR GETTING NEW POSTS

Followers