FEATURED POST ON MATHS MCQ

Maths MCQ Class IX Ch-2 | Polynomials

MCQ | CHAPTER - 2 | CLASS IX  POLYNOMIALS

Q1) x2 - 2x + 1 is a polynomial in:

a) One Variable

b) Two Variables

c) Three variable

d) None of the above

Answer: a
Q2) Find the value of 525² – 475².

a) 100
b) 10000
c) 50000
d) 100000

Answer c
Q3) The coefficient of x2 in 3x3 + 2x2 – x + 1 is:

a) 1

b) 2

c) 3

d) -1

Answer: b
Q4) A binomial of degree 20 in the following is:

a) 20x + 1

b) x/20 + 1

c) x20 +1

d) x2 + 20

Answer: c
Q5) One of the factors of (1 + 3y)² + (9y² – 1) is

a) 1 – 3y
b) 3 – y
c) 3y + 1
d) y – 3

Answer c
Q6) The degree of 4x3 - 12x2 + 3x + 9 is

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: d
Q7) One of the factors of (x³ – 1) – (x – 1) is

a) x² + 1
b) x² – 1
c) x – 1
d) x + 4

Answer c
Q8) x2 – x is ________ polynomial.

a) Linear

b) Quadratic

c) Cubic

d) None of the above

Answer: b
Q9) If x – 2 is a factor of 5x² – kx – 18, then find the value of k.

a) -1
b) 1
c) 0
d) 5

Answer b
Q10) x – x3 is a ________ polynomial.

a) Linear

b) Quadratic

c) Cubic

d) None of the above

Answer: c

Q11) Find the coefficient of x² in (3x² – 5) (4 + 4x²).

a) 12
b) 5
c) -8
d) 8

Answer c
Q12) 1+3x is a _________ polynomial.

a) Linear

b) Quadratic

c) Cubic

d) None of the above

Answer: a

Q13) Find the value of p for which x + p is a factor of x² + px + 3 – p.

a) 1
b) -1
c) 3
d) -3

Answer c
Q14) The value of f(x) = 5x − 4x2 + 3 when x = -1, is:

a) 3

b) -12

c) -6

d) 6

Answer: c

Q15) The value of p(t) = 2 + t + 2t2 − t3 when t = 0 is

a) 2

b) 1

c) 4

d) 0

Answer: a

Q16) Find the remainder on dividing 5y³ – 2y² – 7y + 1 by y.

a) -1
b) 1
c) 0
d) 2

Answer b
Q17) The zero of the polynomial f(x) = 2x+7 is

a) 2/7

b) -2/7

c) 7/2

d) -7/2

Answer: d

Q18) One of the factors of (16y² – 1) + (1 – 4y)²

a) (4 + a)
b) (4 – y)
c) (4y + 1)
d) 8y

Answer d
Q19) What is the degree of the polynomial √3?

a) 0

b) 1

c) 1/2

d) 2

Answer: a




Q20) If the area of the rectangle is 4x² + 4x – 3, then find its possible dimensions.

a) 2x – 3, 2x + 1
b) 2x – 1, 2x + 3
c) 3x + 1, 2x – 3
d) 3x – 1, 2x + 3

Answer b
Q21)  The degree of the constant polynomial is

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: 0
Q22) For what value of b, if the polynomial x³ – 3x² + bx – 6 is divisible by x – 3?

a) 1
b) 2
c) 3
d) -3

Answer b
Q23) One of the linear factors of 3x2 + 8x + 5 is

a) (x + 1)

b) (x - 2)

c) (x + 2)

d) (x - 4)

Answer: a

Q24) The coefficient of x in 7x2 + 6x - 2 is 

a) 2

b) 6

c) -2

d) 7

Answer: b

Q25) Which of the following is an example of the quadratic polynomial?

a) 7x + 3

b) 2x2  + x - 1

c) x + 3x3 - 9

d) None of the above

Answer: b

Q26) Find the value of 72 - 52.

a) 22

b) 23

c) 24

d) 25

Answer: c

Q27) If   equation   , then the value of    equation    is

a) 8
b) 14
c) 16
d) 20 

Answer b

Q28) If x2 + kx + 6 = (x + 2)(x + 3) for all k, find the value of k.

a) -1

b) 1

c) 3

d) 5

Answer: d

Q 29) What is remainder when x³ – 2x² + x + 1 is divided by x – 1 ?

a) 0
b) -1
c) 1
d) 2

Answer c
Q30) which of the following is a constant polynomial?

a) 4x+1

b) 3

c) 2x2

d) 6x+3

Answer: b

Q31) If a + b + c = 0, then the value of a³ + b³ + c³

a) abc
b) -3abc
c) 0
d) 3abc

Answer d
Q32) x2 - 2x + 1 is a polynomial in:

a) One Variable
b) Two Variables
c) Three variable
d) None of the above

Answer a
Q33) The degree of 4x3 -12x2 + 3x + 9 is

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer d
Q34) The value of p(t) = 2 + t + 2t2 − t3 when t = 0 is

a) 2
b) 1
c) 4
d) 0

Answer a
Q35) Degree of the polynomial 7x5 + 8x2 – 5x + 3 is:

a) 1
b) 3
c) 2
d) 5

Answer d

Q36) The value of the polynomial 7x4 + 3x2 – 4, when x = – 2 is:

a) 100
b) 110
c) 120
d) 130

Answer c
Q37) The value of 992 – 982 is:

a) 1
b) 197
c) 187
d) 207

Answer b
Q38) The factorization of 6x2 + 11x + 3 is:

a) (3x + 1) (2x + 3)
b) (x + 1) (2x + 3)
c) (x + 3) (2x + 1)
d) (3x + 3) (x + 1)

Answer a
Q39) If y97 + 97 is divided by y + 1, the remainder is:

a) 0
b) 1
c) 95
d) 96

Answer d
Q40) What is the degree of a zero polynomial?

a) 0
b) 1
c) Any natural number
d) Not defined

Answer d
Q41) The zero of the polynomial p(x) = -9x + 9 is:

a) 0
b) -9
c) 1
d) -1

Answer c 

Download Math MCQ Worksheet For Class IX


THANKS FOR YOUR VISIT
PLEASE COMMENT BELOW




Comments

CLICK HERE FOR OTHER POSTS ON MATHEMATICS MCQ

Popular Post on this Blog

Multiple Choice Questions (MCQ) On Mathematics

SUBSCRIBE THIS BLOG FOR GETTING NEW POSTS

Followers