MCQ | Class 12 | Chapter 2
INVERSE TRIGONOMETRIC FUNCTIONS
MCQ | CHAPTER 2 | CLASS 12 %20\right%20]) is =
   is =
a) -1            b) 1            \:%20\:%20\pi%20^{2}) 
             \:%20\:%20\frac{-\pi%20}{4})
 Ans: d
Q 2)  The value of   +2sin^{-1}\left%20(%20\frac{1}{2}%20\right%20)) is equal to
  is equal to
Ans: d
Q 3) The value of sin-1{cos (4095o) is equal to
\:%20\:%20\frac{-\pi%20}{3}) 
              \:%20\:%20\frac{\pi%20}{6}) 
            \:%20\:%20\frac{-\pi%20}{4}) 
            \:%20\:%20\frac{\pi%20}{4})
 Ans: c
Q 4) The value of   \:%20=)
 Ans:  b  
Q 5) The value of   \:%20\:%20is)
 
\:%20\:%20\frac{1}{x})
b) x
\:%20\:%20\:%20\frac{1}{\sqrt{1+x^{2}}})
\:%20\:%20\:%20\frac{x}{\sqrt{1+x^{2}}})
Ans: b
Q 6) The value of  ]\:%20\:%20is=)
a) - 60        b) -30        c) 30        d) 150
Ans: c
Q 7) The value of   
\:%20\:%20\:%20\frac{\pi%20}{4}-\frac{x}{2})
\:%20\:%20\:%20\frac{\pi%20}{4}-x)
Ans: a
Q 8) The value of    \:%20\:%20is=)
\:%20\:%20\:%20sec^{-1}x)
Ans: c
Q 9) The value of   ) is =
 is =
Ans: a
Q 10)  The principal value of  \:%20\:%20is=)
 Ans: d
Q 11)  Sec2(tan-12) + cosec2(cot-13)
=
a) 5            b) 13            c)  15            d)  16
Ans:  c
Q 12) 
d) None of these
Ans:  b
Q 13)  %20\right%20]\:%20\:%20is=)
\:%20\:%20\frac{1}{\sqrt{5}})
 
Ans:  c
Q 14) If   =\frac{1}{2}tan^{-1}x) , then x =
   , then x =a)  1
d)  None of these
Ans:  c
Q 15) The value of   )
d)  None of these
Ans:  b
Q 16)  If   -sin^{-1}\left%20(%20\frac{12}{13}%20\right%20)=cos^{-1}x) , then x is equal to
 , then x is equal to a)   1            \:\:\frac{1}{\sqrt{2}}) c)  0
             c)  0          \:\:\frac{\sqrt{3}}{2})
 Ans:  a
Q 17)  Principal value of  ) is
   is
Ans:  d
Explanation: 
Q 18)   If   , then find the value of
 , then find the value of   
\:%20\:%20\frac{2\pi%20}{3})
 Ans:  c
Explanation
Q 19) %20\right%20]) is equal to
  is equal to \:%20\:%20\frac{\pi%20}{2}) 
                \:%20\:%20\frac{-\pi%20}{4})
Ans: d
Q 20)   \right\}%20\right%20]%20=)
Q21)  The value of  %20\right\}) is equal to
 is equal to  a)   
 
b)  
 
c)  
 
d)   
 Ans b
Explanation

Q22) If    then the value of  x + y2 + z3 is
  then the value of  x + y2 + z3 is  a) 1            b) 3            c) 2                d) 5
Ans: b
Explanation
 
   
Q23 Principal value of the expression  %20\right%20]) is
  is 
a) 
 
b)  
 
c)  
 
d)  
 
Ans : a
Q24) The value of   tan2(sec-12)
+ cot2(cosec-13) is
a) 5        b) 11        c) 13        d) 15
Ans: b
Q25) The value of   +tan^{-1}\left%20(%20\frac{1}{3}%20\right%20)+tan^{-1}\left%20(%20\frac{7}{8}%20\right%20)) is
  is  a)  )
 
b) )
 
c)  )
 
d)  )
 Ans : c
Q26) Find the value of   -cot^{-1}\left%20(%20-\sqrt{3}%20\right%20))
 a) π
b)  
 
c)   - π 
d)   
 
Answer: b
Explanation
%20\right%20])
Q27) If  sec-1x
+ sec-1y =  , then the value of   cosec-1x + cosec-1y  is
 , then the value of   cosec-1x + cosec-1y  is a) π            b) π/2            c) 3π/2            d) -π
Answer b
Explanation
sec-1x + sec-1y = 
 
⇒  - cosec-1x +
 - cosec-1x +  - cosec-1y =
 - cosec-1y = 
 
⇒  - cosec-1x - cosec-1y = 0
 - cosec-1x - cosec-1y = 0 ⇒ cosec-1x + cosec-1y = 
 Q28)  =)
 a) 5            b) 9            c) 12            d) 7
Answer 7
Explanation
=  =tan^{-1}\left%20(%20\frac{2/3}{8/9}%20\right%20))
 
=tan^{-1}\left%20(%20\frac{3}{4}%20\right%20))
Now by using the formula 
=\frac{1+tan\theta}{1-tan\theta})
Given equations becomes
=\frac{1+tan\left(tan^{-1}\frac{3}{4}\right)}{1-tan\left(tan^{-1}\frac{3}{4}\right)}) 
 
Q29) If  3sin-1x
+ cos-1x = π, then x is equal to 
a) 0
b) 
 
c)  -1
d) 1/2
Answer b
Explanation
3sin-1x + cos-1x = π
2sin-1x + (sin-1x + cos-1x) = π
2sin-1x + π / 2 = π
2sin-1x = π - π / 2 = π / 2
sin-1x = π / 4
x = sin(π / 4) = 
 
Q30) If +cos^{-1}\left%20(%20\frac{1-\beta%20^{2}}{1+\beta%20^{2}}%20\right%20)=tan^{-1}\left%20(%20\frac{2x}{1-x^{2}}%20\right%20)) , then the value of x is
, then the value of x is  
a)  
 
b)  
 
c)  
 
d) None of these
Ans: a
Explanation
=2tan^{-1}\beta)
=2tan^{-1}x)
Using these values in the given equation we get

Q31) The value of :  ) is
  is a)   
 
b)  
 
c)   
 
d)  
 Answer a
Q32) The value of : +sin^{-1}\left%20(%20\frac{1}{3}%20\right%20))
 a) 
 
b) 
 
c)  
 
d) 0
Answer c
Q33) The value of expression  ) is
  is  Answer b
Q34) The value of : +cosec^{2}(cot^{-1}2)) is
 is a) 5            b) 13            c) 15                d) 25
Answer c
Q35)  %20\right%20]) is equal to
  is equal to  a) 1/2            b) 1/3                c) 1/4                d) 1
Ans d
Q36)  %20+sin^{-1}\left%20(%20\frac{1}{5}%20\right%20)\right%20]) is equal to
  is equal to  a) 1/5
b) 
 
c) -1/5
d)   
 Answer: d
Q37) The value of  %20\right%20]) is
 is  
Answer c
Q38) Evaluate:  %20\right\}+tan^{-1}\left\{%20tan\left%20(%20\frac{\pi%20}{6}%20\right%20)\right\}) is
  is 
Answer: c
Q39) Find the value of :   %20%20\right%20])
 Ans: 1
Q40)  %20\right%20]=\frac{2\pi%20}{3}) , state  true or false
 , state  true or false Ans: False
Q41) What is the Principal branch of tan-1x
Ans )
 Q42) If  ) then find the value of x
  then find the value of x Ans 1
Q43)   =\frac{7\pi%20}{6}) state true or false
  state true or false Ans : False
THANKS FOR YOUR VISIT
PLEASE COMMENT BELOW
🙏
 
Inverse trigonometry deals with finding the angle from the given ratio of sides in a right triangle. It's the opposite of regular trigonometry, which finds ratios given an angle. Functions like arcsine, arccosine, and arctangent are used to calculate these angles. They provide the angle measure corresponding to a specific trigonometric ratio. Inverse trigonometric functions are essential in various fields like engineering, physics, and navigation for solving problems involving angles and sides in triangles. They offer a way to reverse the effects of trigonometric functions, aiding in problem-solving and analysis.
ReplyDelete